House Krailling Unterlandstättner Architekten ArchDaily

House Krailling Unterlandstättner Architekten ArchDaily

Project Team: Telemach Rieff, Anke Göckelmann, Enrico Schreck

Area: 350.0 sqm

Courtesy of Unterlandstättner Architekten

From the architect. The new building in the Würm valley near Munich for a family with three children, guest area and home office is characterised by an individual interior and exterior room structure.

Courtesy of Unterlandstättner Architekten

Following reflections on other buildings in the environment, taking into account and focusing on the views of the house’s own outdoor areas, and the reduction of exposure to neighbouring buildings, the house respects the regulations of the zoning ordinance (pitched roof / building boundary / proximity to neighbouring buildings), fits in typologically with the style of the densely-built surroundings, and yet develops its own independent, unmistakeable character relative to the area.

Courtesy of Unterlandstättner Architekten

The oak and paint plaster surfaces used in the concise incisions in the building help to distinguish them from the strongly structured anthracite-coloured plaster façade, foster visual perspectives and reinforce the spatial dialogue between interior and exterior.

Courtesy of Unterlandstättner Architekten

The access area on the ground floor on the east side, with its surfaces and bench made of oak, establishes a relation to the living space. The incision on the south side interlinks the garden and the living area with the protected patio.

Courtesy of Unterlandstättner Architekten

Due to the proximity of neighbouring buildings, the east façade has no incisions; all auxiliary rooms on the upper floor (two bathrooms and the dressing room) are illuminated exclusively by roof windows. The room structure of the bathrooms and dressing room was designed and implemented specially for the Zenit roof light system.

Courtesy of Unterlandstättner Architekten

The loggia on the west side of the upper floor provides a further outdoor area and with its spatial interconnection with the ground floor gives light to the entrance area on the east side.

Courtesy of Unterlandstättner Architekten

The concise room structure and differentiation of the materials used in the building is continued in the interior installations. The early involvement of the planning of built-in furniture and the selection of furnishings were an elementary part of the design process.

Section

Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten

House Krailling Unterlandstättner Architekten ArchDaily

Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten

Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten

Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten

Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten

Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten

Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten

Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten Courtesy of Unterlandstättner Architekten

Site Plan Basement Floor Plan Ground Floor Plan

Upper Floor Plan Section

Cite: "House Krailling / Unterlandstättner Architekten"www.archdaily.com/?p=547671

Leave a Reply